Mogelijke klachten

Voet

  • Fasciitis plantaris is een ontsteking van het peesblad (fascia) onder de voetzool. Deze fascia verbindt het hielbeen met de bal van de voet en zorgt voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Wanneer deze ontsteking lang aansleept, kan er verkalking aan het hielbeen optreden. Deze extra botvorming op het hielbeen wordt ook wel hielspoor genoemd.

    Fasciitis plantaris en hielspoor worden vaak door elkaar gebruikt. Beiden worden ook door dezelfde pijn gekenmerkt. Je voelt een stekende en zeurende pijn aan de onderzijde van je voet, meestal ter hoogte van de hiel of in de holte van uw voetboog. Het is mogelijk dat de pijn uitstraalt naar de voorvoet en tenen. ’s Morgens, na rust of tijdens en na fysieke activiteit heb je het meeste last.

    De klacht kan ontstaan bij verschillende voettypes. Laat je jouw voet naar binnen doorzakken, dan komt er veel rek op de pees en kan deze ontsteken. Daarnaast kan de klacht ontstaan doordat er te weinig beweging is tijdens het bewegen. Dat leidt tot minder schokbreking waardoor de impact op het peesblad toeneemt.

    Bij fasciitis plantaris of hielspoor zijn podologische zolen een enorm dankbaar gegeven. Ze pakken de oorzaak aan en zullen direct je stapcomfort herstellen.

  • De pijn lokaliseert zicht aan de onderzijde van de hiel of voorvoet en geeft een doortrapt gevoel. Vooral lopen op blote voeten of schoenen met dunne of harde onderzool kan pijnlijk zijn.

    Het fat pad atrofie syndroom komt voornamelijk bij ouderen voor, maar kan evenzeer bij een jong persoon ontstaan. De pijn gaat vaak gepaard met kleine (vet)bolletjes die op de binnen en/of buitenzijde van de hiel zichtbaar zijn.

    Podologische zolen bieden in dit geval verlichting. Ze duwen het resterende vetkussen bij elkaar waardoor er opnieuw meer bescherming is.

  • Fibromatosis plantaris, ook wel morbus ledderhose genoemd, is een erfelijke aandoening. Het is een verharding in het bindweefsel van het peesblad onder de voet (fascia plantaris). De verharding uit zich in knobbelvormige structuren en doen geen pijn. Door de grootte en plaats kunnen ze wel hinder veroorzaken.

    Door middel van podologische zolen nemen we de mogelijke druk volledig weg zodat je klachten verdwijnen.

  • Bij hallux limitus is de beweging van de grote teen gelimiteerd naar boven toe, zowel belast als onbelast. Dit kan het stappen bemoeilijken.

    Meestal is de slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht de oorzaak. Dit kan zowel door de erfelijke aanleg, een trauma of de overbelasting van dit gewricht door de jaren heen. Andere mogelijke oorzaken zijn gewrichtsontstekingen zoals reuma en jicht. Dit zal per definitie niet altijd pijn opleveren.

    Met de juiste podologische zolen verleggen en verdelen we de drukpunten waardoor de afrolbeweging opnieuw pijnvrij kan gebeuren.

  • Bij hallux rigidus is de beweging van de grote teen extreem gelimiteerd, waardoor deze amper tot niet geplooid kan worden.

    Meestal is slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht de oorzaak. Dit kan zowel door de erfelijke aanleg, een trauma of de overbelasting van dit gewricht door de jaren heen. Andere oorzaken zijn gewrichtsontstekingen zoals reuma en jicht.

    Hallux rigidus levert niet per definitie pijn op. Bij sommige mensen zorgen de functiebeperking in combinatie met een fout in het afrolpatroon voor meer stress op het gewricht en dus klachten.

    Met inlegzolen worden de drukpunten verlegd en verdeeld. Zo kan de afrolbeweging opnieuw pijnvrij gebeuren.

  • Haglund exostose is een extra botaangroei op de achterzijde van het hielbeen. De botaanwas zelf doet normaal geen pijn, maar kan wel ongemak veroorzaken. Wanneer deze ontsteekt kan dit wel pijn geven.

    De exostose op het hielbeen ontstaat door overmatige druk van buitenaf op de achterzijde van het bot. Het lichaam reageert hierop door extra bot te vormen. Er kan ook roodheid en zwelling op en rondom het hielbeen ontstaan.

    Een vaak voorkomende oorzaak is te klein of smal schoeisel. Daarnaast kan een bepaalde voetstatiek of morfologie mee aan de oorzaak liggen.

    Personen met deze aandoening krijgen soms last van slijmbeursontstekingen en/of achillespeesontstekingen.

    Haglund exostose is met podologische zolen vrij snel onder controle te krijgen. MOOV onderzoekt steeds waar de overdruk vandaan komt en legt deze dan drukvrij met materiaal en sturing.

  • Bij hallux valgus heeft het gewricht van de grote teen een standsafwijking. De grote teen zal naar binnen (naar de andere tenen toe) groeien en dit in combinatie met een knobbelvorming op de zijkant van je voet.

    Er kunnen klachten ontstaan door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming. De pijn uit zich in roodheid, zwelling en steken tijdens het stappen. Door de toenemende scheefstand kan ook de statiek van de andere tenen veranderen naar een hamer- of klauwstand. De tenen kunnen ook boven en onder elkaar komen te liggen.

    Meestal wordt hallux valgus veroorzaakt door verkeerd schoeisel zoals hoge hakken en spitse snuiten. Ook een afwijkend afrolpatroon van de voet, waardoor de druk op dit gewricht te hoog ligt, heeft vaak een groot aandeel. Tot slot speelt erfelijkheid ook mee.

    Met op maat gemaakte inlegzolen verminderen we de belasting van het gewricht en vermijden we een verdere scheefstand. We geven je graag ook advies rond het soort schoenen dat je best vermijdt.

  • Metatarsalgie is een verzamelnaam voor verschillende soorten pijn aan de onderzijde van de voorvoet.

    Je kan bij deze klacht irritaties, ontstekingen, overbelasting of een doorlopen gevoel ervaren in de voorvoeten. Hoe meer je de voeten belast, hoe meer de pijn. De pijn is voornamelijk voelbaar bij het “afstoten” van de voet, maar ook tijdens rust kan een zeurende pijn of branderig gevoel aanwezig zijn.

    Voorvoetspijn kan door de combinatie van verkeerde schoenen met een afwijking in het afrolpatroon tot uiting komen. In de meeste gevallen liggen er meerdere oorzaken aan de basis.

    De podologische zolen van MOOV kunnen de druk ter hoogte van de voorvoet wegnemen.

  • Morbus Sever is een ontsteking die veroorzaakt wordt door een te grote trekkracht van de pezen die aanhechten op de achterzijde van de hiel.

    Dit probleem treedt voornamelijk op bij kinderen in de groei, doordat zij nog een onvolgroeid skelet hebben. Op de plaats waar de achillespees vasthecht op het bot zit nog een groeischijf. En deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen.

    Algemeen komt deze aandoening meer voor bij jongens dan bij meisjes, tussen de leeftijd van 8 tot 15 jaar. De pijn is vaak zeurend of stekend en treedt voornamelijk op na een grotere actieve belasting zoals sport.

    Deze aandoening ontstaat doordat de trekkracht op de groeischijf te hoog wordt. Dit kan ontstaan door de inspanning waarbij veel gesprint en gesprongen wordt en mede door een verkeerde dynamische afrolbeweging van de voeten.

    De behandeling is vaak een combinatie van podologische zolen, correct schoeisel en rust.

  • Bij Mortons neuralgie wordt er een zenuw gekneld tussen 2 voetbeentjes.

    Dit veroorzaakt een brandende, stekende, zeurende of knagende pijn. De pijn treedt meestal op na een inspanning en zal langzaam erger worden.

    Deze klacht komt meer voor bij vrouwen dan mannen en kan een uitstralende pijn richting de tenen geven. De oorzaken zijn het voettype, het afrolpatroon, verkorting van posterieure keten en/of puntig en spits schoeisel.

    MOOV spreidt aan de hand van inlegzolen de middenvoetsbeentjes zodat de zenuw opnieuw ruimte krijgt. Dit in combinatie met de correcte schoenen doet de pijn afnemen.

  • Ingroeiende nagels, blauwe nagels, nageltrauma's, eeltvorming, blaren, likdoorns,...

    Al deze aandoeningen zijn een beschermingsmechanisme van huid en nagel op druk en wrijving

    , dit zal voornamelijk ontstaan rond de hielen, voorvoeten en tenen. Wanneer dit eenmalig is kan dit wijten zijn aan een trauma of het dragen van niet correct schoeisel, bijvoorbeeld hoge hakken, spitse schoenneuzen, .. Wanneer dit steeds opnieuw terugkeert, kan de oorzaak vaak gevonden worden in een biomechanische afwijking van de voeten. Dit kan met een podologisch onderzoek gedetecteerd worden en opgelost met op maat gemaakte zolen.

  • Pes cavus is een standsafwijking van de voet. Het kan zowel een verworven als een neurologische aandoening zijn. De wreef van de voet is hierbij zeer hoog en uitgesproken. De spieren rond de voet staan meer gespannen. Dit gaat vaak gepaard met hamer- en/of klauwstand van de tenen.

    Met inlegzolen kunnen we de gevolgen hiervan onder controle houden en de pijnklachten volledig reduceren.

  • Bij pes plano valgus gaat de voet een zeer lage boog vertonen. Dit noemen we ook wel platvoeten. Wanneer dit gepaard gaat met een hielbeen dat naar binnen kantelt, ontstaan klachten.

    Platvoeten hebben ook gevolgen voor hogergelegen niveaus zoals knie, heup en rug.

    Deze problematiek kan gestuurd worden met podologische zolen. Op jonge leeftijd kunnen we nog volledig corrigeren.

  • Bij sesmoïditis geven de 2 kleine botstructuren aan de onderzijde van de grote teen pijn.

    Sesamoïditis is de medische naam voor de ontsteking van de sesambeentjes van de voet. Deze stabiliseren de buigpees van de grote teen.

    Ontsteking of irritatie van de sesambotjes onderaan het gewricht van de grote teen kan pijn met uitstraling naar de voetholte geven. Deze pijn kan zowel bij belasting als tijdens rust optreden. Door deze klacht wordt stappen bemoeilijkt en vaak is traplopen erg uitlokkend voor de pijn.

    Tijdens een podologisch onderzoek worden de afwijkende invloeden van uw lichaam in kaart gebracht om zo tot de ideale oplossing te komen. Door middel van de juiste correctie en drukvrije zones herstelt dit probleem volledig.

  • Dit is een holte aan de buitenzijde van de voet, voorzien door twee botstructuren. In deze holte lopen verschillende structuren samen, waaronder een zenuw. Het is de compressie op de zenuwstructuur die de pijn veroorzaakt.

    Deze klacht wordt door een foutieve voetstand of beweging veroorzaakt. Een verkeerde stand of beweging vernauwt de ruimte en zorgt zo voor compressie op verschillende structuren. Irritatie en gevolg zijn het gevolg.

    Bij dit syndroom is het belangrijk dat de juiste schoenen in combinatie met op maat gemaakte zolen de fout corrigeren zodat de zenuw opnieuw ruimte krijgt en drukvrij komt te liggen.

  • Een stressfractuur is meestal aanwezig ter hoogte van de middenvoetsbeentjes. Het is een breuk van een botstructuur door een overbelasting van deze regio.

    Deze blessure is zeer vervelend en kan plots of geleidelijk ontstaan door een langdurige overbelasting. 1 of meerdere middenvoetsbeentjes geeft te veel druk op het bot en als deze druk zich blijft herhalen, breekt het bot.

    Meestal is lopen moeilijk en veroorzaakt het afwikkelen van de voet pijn. Zwelling en roodheid ter hoogte van de breuk zijn mogelijk.

    Podologische zolen verminderen de druk om het herstel te bevorderen en een nieuwe breuk in de toekomst te vermijden.

Enkel en onderbeen

  • Dit is een overbelasting of een ontsteking van de achillespees. Naast pijn zijn roodheid en zwelling mogelijk. Mogelijke oorzaken zijn een fout stappatroon, slechte trainingsopbouw of verkorte spierketen.

    Inlegzolen sturen de voet bij zodat de tractie op de achillespees verminderd. De podologische zolen van MOOV geven ook extra demping om de schokken op te vangen. Daarnaast kan er tijdelijk ook een tape aangelegd worden om de klachten op korte termijn te verlichten.

  • Het onderbeen is verdeeld in vier loges. Bij het compartiment syndroom is er een verhoogde druk in een bepaalde loge, hierdoor kan er zwelling ontstaan. Deze zwelling geeft druk op andere structuren, wat pijn kan veroorzaken.

    Het logesyndroom komt meestal voor bij sporters. Tijdens het sporten gaan de spieren namelijk uitzetten en stijgt de druk in één van de compartimenten. Als het kapsel van de spieren in dat compartiment onvoldoende meegeeft, ontstaat er een overdruk. Dit veroorzaakt pijn.

    De behandeling bestaat erin om met podologische zolen de spierbalans te herstellen.

  • Dit is een verzwakking van de pees die op de bovenzijde van de wreef richting de grote teen loopt. Veelal afkomstig door overbelasting.

    Het optrekken van de voet is de voornaamste functie van deze spier. Bij bepaalde activiteiten of sporten wordt er meer belasting geplaatst op de voorste scheenbeenspier. Dit kan gepaard gaan met andere factoren zoals: enkelinstabiliteit, verzwakking van de spier, slechte voetstand of voetbeweging, verkeerd schoeisel, overgewicht, … In uitzonderlijke gevallen ontstaan de klachten door directe druk op de pees door bijvoorbeeld de veters te hard strikken.

    De podologische zolen van MOOV Podologie verhogen de stabiliteit opnieuw zodat de belasting op de tibialis anterior spier daalt en rust krijgt. Er wordt ook altijd belang gehecht aan correct schoeisel, zo krijg je aangepast schoenadvies om tot een snellere genezing te komen.

  • Verlies in enkelstabiliteit kan resulteren in het vaak omslaan van de voeten.

    De structuren die de enkel moeten stabiliseren verzwakken en vervullen hun functie niet meer correct. Doordat de stabiliteit in het enkelgewricht verminderd is of door te soepele gewrichtsbanden, resulteert dit in het regelmatig omslaan van de voeten.

    Goede stevige schoenen liggen aan de basis van een betere stabiliteit. Wanneer de enkelbanden beschadigd zijn of spierversterkende oefeningen onvoldoende effect bieden voor het probleem zijn podologische zolen het ideale hulpmiddel om mee de stabiliteit vergroten en het omslaan van de voeten te vermijden.

  • Een ontsteking van het scheenbeen komt vaak voor bij lopers. Deze blessure ontstaat door een te grote belasting van de spieren of pezen. Ook een harde ondergrond, foutieve trainingsopbouw of een foutieve hiellanding in je looppatroon kunnen de aanleiding zijn.

    Podologische inlegzolen corrigeren het looppatroon en zorgen voor de nodige demping en schokbreking.

  • Peroneus pees tendinopathie is een ontsteking van de pees die loopt aan de zijkant van het onderbeen, onder de buitenzijde van de enkel en langs de zijkant van de voet.

    Wanneer je afrolpatroon te veel over de buitenkant van de voet loopt, zorgt dit voor een verhoogde spanning op de peroneuspees en kan deze overbelast geraken. Dat kan ook het geval zijn als je enkelstabiliteit niet optimaal is.

    De inlegzolen van MOOV halen met aangepaste sturing de belasting van de buitenkant en dus van de peroneuspees af. Zo komt de pees tot rust en kan ze genezen.

  • Het tarsal tunnel syndroom veroorzaakt een pijnlijk of brandend gevoel aan de binnenzijde van de enkel.

    Een afwijkende voetstand is een sterke uitlokkende factor. Door de foute stand ontstaat er compressie op de zenuw (Nervus Tibialis). Dat leidt tot pijn en een doof of brandiger gevoel aan de binnenzijde van de enkel.

    Met inlegzolen corrigeren we je voetstand zodat de zenuwstructuur geen druk meer voelt.

Knie

  • Een runners knee is een overbelastingsletsel door een te grote frictie of wrijving aan de buitenzijde van het bovenbeen. De belasting kan zich zowel aan de zijkant van de heup als van de knie manifesteren en uitstralingspijn naar boven en onder geven. De pijn komt vaak op tijdens het sporten en neemt bij rust terug af.

    Verschillende oorzaken, al dan niet in combinatie zijn: standsafwijkingen van de voet en knie, dynamische fout in het afrolpatroon, foute trainingsopbouw, verzwakking van bilmusculatuur, verkorting van de iliotibiale band,...

    Een combinatie van de juiste schoenen en podologische zolen om de voet- en kniestand te corrigeren is de oplossing voor deze blessure.

  • Laterale kniepijn betekent dat je pijn hebt aan de buitenzijde van je knie. Deze klachten worden mogelijks veroorzaakt door een standsafwijking, verkeerd gangpatroon of verzwakking van bepaalde spierstructuren.

    De op maat gemaakte inlegzolen van MOOV zorgen dat de knie beter functioneert.

  • Mediale kniepijn betekent dat je pijn hebt aan de binnenzijde van je knie. Deze klachten worden mogelijks veroorzaakt door een standsafwijking, verkeerd gangpatroon of verzwakking van bepaalde spierstructuren.

    De op maat gemaakte inlegzolen van MOOV zorgen dat de knie beter functioneert.

  • Irritatie aan de voorzijde van de knie, net onder je knieschijf, kan duiden op Osgood-Schlatter. De irritatie wordt veroorzaakt door een grote spanning of trekkracht en kan leiden tot een verdikking op deze plaats.

    Deze aandoening komt meestal voor bij kinderen rond de leeftijd van 10-16 jaar die tijdens hun sportactiviteiten vaak moeten springen en sprinten. Dat zorgt voor een hoge belasting op de kniepees. Als een fout in de voetstand of in het afrolpatroon voor extra belasting zorgt, zal deze ontsteken ter hoogte van de aanhechtingsplaats net onder de knie. Zolang dat de groeischijven nog niet volgroeid zijn, zullen deze klachten aanwezig blijven.

    Om de trekkrachten op de kniepees te verminderen zijn podologische zolen de oplossing. Zo kan jouw kind opnieuw pijnvrij en met veel plezier sporten.

  • Als bij het strekken en buigen van de knie de knieschijf niet goed in zijn groeve glijdt, is er sprake van het patella femoraal syndroom.

    Hierbij ervaar je pijn achter en rondom de knieschijf. De pijn zal voornamelijk aanwezig zijn tijdens intensievere activiteiten en zal zich uiten in een zeurend en dof gevoel. Veelal komt dit voor bij kinderen en jongvolwassenen.

    De klachten kunnen mede ontstaan of verergeren door een afwijkende knie- en voetstand. Wanneer de knieën teveel naar binnen of naar buiten geroteerd staan, loopt de bewegingsbaan van de patella niet meer lineair. Als de voeten sterk naar binnen of buiten ‘knikken’ gaan de knieën automatisch mee naar binnen of buiten roteren.

    De inlegzolen op maat van MOOV houden dit probleem onder controle.

  • Een patella peesontsteking verschijnt vaak bij sporten waarbij spring- en sprintkracht op de voorgrond staan. Ten gevolge van een overbelasting irriteert de pees onder de knieschijf. Dat brengt een zeurende pijn tijdens of na het sporten teweeg. In een verder stadium kan de pijn continu aanwezig zijn en is zwelling mogelijk.

    Een pees heeft meer tijd nodig om te genezen door de minder goede doorbloeding. De combinatie van verschillende therapieën met corrigerende zolen garandeert het snelste en beste resultaat.

  • Bij een sublaxatie verspringt de kniepees bij bepaalde bewegingen.

    Deze aandoening geeft meestal geen pijn, maar kan wel onrust zaaien door het voelen en horen verspringen van de patellapees. Heb je toch pijn, dan laat je dit best eens nakijken tijdens een grondig podologisch onderzoek. De stand van de voeten en eventuele hypermobiliteit kunnen pijn geven. Podologische zolen en kinesitherapie bieden in dat geval verlichting.

Heup

  • Deze ontsteking van de slijmbeurs bevindt zich aan de buitenzijde van de heup. Een slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht dat fungeert als kussentje. Het zorgt dat er geen wrijving ontstaat tussen het bot van de heup en de pezen die daar lopen.

    Een bursa of slijmbeurs bevindt zich op verschillende plaatsen in het lichaam waar pezen zich aanhechten op de botten in de regio van een gewricht. Slijmbeursontstekingen kunnen dus op verschillende plaatsen ontstaan. Vaak door een overbelasting of trauma. Zwelling, roodheid en warmte treden rondom de slijmbeurs op en bepaalde bewegingen verlopen moeilijk, pijnlijk en stijf.

    De podoloog bij MOOV kan met zooltherapie de belasting van de heup en slijmbeurs doen dalen door de afwijking in de voetstand te corrigeren.

  • Deze term is zeer ruim en wordt gebruikt als een verzamelnaam voor verschillende pijnklachten rondom de heup. We raden aan om alles grondig te laten uitmeten en de belasting bij te sturen met zolen.

  • Het kraakbeen dat het heupgewricht beschermt tegen wrijving, vertoont een slijtage. Dat is heupartrose. Deze slijtage wordt beoordeeld in verschillende graden.

    De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, vaak vanaf de leeftijd van 50 jaar of ouder. Heupartrose vindt zijn oorzaak in een overbelasting van het gewricht, degeneratie van het kraakbeen, erfelijke factoren, overgewicht of andere aandoeningen.

    Doordat het kraakbeen in massa vermindert en de bescherming wegvalt, wordt de beweging van de heup in de heupkom pijnlijk. Deze pijn kan zowel naar boven als onder uitstralen.

    Met een uitgebreid podologisch onderzoek kan de overbelasting afnemen. Zolen bevorderen de aanmaak van kraakbeen niet, maar helpen wel om verdere slijtage onder controle te houden als het advies van de podoloog goed en zorgvuldig wordt opgevolgd.

  • Heupdysplasie betekent dat door een afwijkende vorm van de heupkom, de heupkop hier niet goed inpast. Het is een aangeboren afwijking en indien dit niet goed wordt behandeld, kan dit resulteren in vroegtijdige heupartrose.

    Helaas is er voor dit structureel probleem geen oplossing. Inlegzolen kunnen wel verlichting bieden. Afhankelijk van de afwijkende vorm en de pijn kan het nodig zijn om een operatie te overwegen.

  • Bij deze aandoening is er een misvorming van de heupkom en -nek door een onvoldoende doorbloeding, hierdoor kan de heupkop afsterven.

    Deze ziekte komt voornamelijk bij kinderen voor tussen de leeftijd van 5 tot 10 jaar oud. Het is van groot belang dat dit tijdig opgemerkt wordt, anders kan dit op latere leeftijd voor een snellere slijtage van de heup zorgen of andere problemen in de hand werken.

    Wanneer deze aandoening zich voordoet, manifesteert de pijn zich rond de heup en treedt er een mankend stappatroon op. De diagnose moet hier steeds bevestigd worden met een röntgenfoto en eventueel aanvullend een MRI. De belasting op het heupgewricht doen dalen is van essentieel belang, bij MOOV helpen we graag met advies over alle klachten van het onderste lidmaat.

  • Pubalgie gaat gepaard met pijn in de regio rond de lies of het schaambeen.

    Het is een verzamelnaam voor verschillende klachten. Een verkeerd dynamische looppatroon, een beenlengteverschil en/of een disbalans in de spierontwikkeling liggen aan de basis.

    Met op maat gemaakte inlegzolen geeft MOOV de juiste sturing van onder naar boven toe, zodat de structuren rond het bekken maximaal ontlast worden.

  • Een snapping hip is een verspringend/snappend gevoel ter hoogte van de heup.

    Deze aandoening geeft veelal geen pijn, maar kan wel onrust zaaien door het voelen en horen verspringen van de pees. Heb je toch pijn, dan laat je dit best eens nakijken tijdens een grondig podologisch onderzoek. De stand van de voeten en eventuele hypermobiliteit kunnen pijn in de hand werken. Podologische zolen en kinesitherapie vormen in dat geval de oplossing.

Rug

  • Als er een verschil is in lengte tussen linker- en rechterbeen dan staat het lichaam scheef. Het verschil kan zowel in onderbeen als bovenbeen voorkomen en resulteren in klachten van heup, rug en nek.

    Een beenlengteverschil kan zowel anatomisch als functioneel zijn. Een anatomisch verschil is te wijten aan verschil in botlengte, terwijl een functioneel verschil door een asymmetrische voetstand optreedt.

    Een genetische afwijking, een ongeluk, prothese van heup of knie of botbreuken liggen aan de basis.

    Bij kinderen in de groei komt deze asymmetrie geregeld voor. Dat is zeker niet abnormaal, aangezien de benen niet gelijktijdig groeien.

    Bij volwassenen geeft de scheefstand van het bekken een disbalans waarop het lichaam na verloop van tijd kan reageren door het uiten van pijn. Typerend voor een verschil in beenlengte is dat klachten zich situeren aan 1 kant van het lichaam.

    Door een screening bij MOOV sporen we mogelijke asymmetrie op. Podologische zolen corrigeren de oplijning van de voeten zetten de bekkenstand gelijk.

  • Door een blokkade van linker of rechter bekkenhelft ontstaat er een disbalans. Als gevolg gebeurt het simultaan naar voor en achter bewegen van beide bekkenhelften niet juist.

    Deze aandoening wordt vaak niet direct opgemerkt, maar kan verschillende pijnklachten rond de regio van het bekken en de rug veroorzaken.

    Een combinatie van een behandeling bij de kinesitherapeut of osteopaat en aangepaste podologische zolen.

  • Een hernia wordt veroorzaakt door een 'scheur' in een tussenwervelschijf (discus), hierdoor zal de kern naar buiten uitpuilen en de ruggenmergzenuw afknellen. Dat veroorzaakt lokale pijn en uitstralingspijn.

    Een verkeerde lichaamshouding, een overbelasting, te weinig beweging en de erfelijkheidsfactor spelen een rol. De pijn kan in fasen van hevige en minder hevige opstoten opkomen en kan uitstralen naar bil of been.

    Inlegzolen laten de hernia niet verdwijnen, maar temperen wel de symptomen. Dit probleem wordt meestal multidisciplinair behandeld met een arts, kinesitherapeut en andere disciplines indien nodig.

  • Hyperlordose of een te grote 'holte' in de onderrug is een standsafwijking van de wervelkolom.

    De stand van de onderrug wordt door de positie van het bekken. Bij hyperlordose staat het bekken naar voor gekanteld. Andere oorzaken zijn: verzwakte buik- en rugspieren, zwangerschap, overgewicht, hoge hakken, genetische aanleg, hypermobiliteit,…

    Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

    MOOV bekijkt het totaalpakket, van voeten tot de rug en zorgt voor op maat gemaakte inlegzolen die de oplossing kunnen zijn voor lage rugpijn.

  • Lumbago staat ook gekend als ‘spit’ of ‘verschot’ in de volksmond.

    Deze acute pijn in de onderrug kan meerdere oorzaken hebben en is een brede verzamelnaam die veelal gepaard gaat met verkramping van de spieren en een irritatie van de lage rugwervels. De pijn kan enorm hevig en stekend zijn, uitstralen en naar benen en billen toe en gaan zowel houding als beweging belemmeren.

    Overbelasting wordt hierbij als grootste oorzaak aanzien, maar ook andere factoren zoals facetarthropathie, zwakke buik- en rugspieren, een verkeerde beweging, stress, overgewicht,… spelen een rol.

    De behandeling met zolen kan verschillende aspecten van oorzaak en gevolg aanpakken. Door de voetstand te corrigeren, een eventueel beenlengteverschil op te hogen, demping in de zolen te creëren kunnen zolen zowel preventief als curatief een immens verschil maken.

  • Scoliose is een zijdelingse verkromming van de rug waardoor één of twee 'bochten' ontstaan. Dit kan zowel structureel als functioneel voorkomen. Structurele scoliose wordt niet beïnvloed door een verkeerde stand van de voeten, beenlengteverschil of een spierdysfunctie. Een functionele scoliose daarentegen wel. Deze aandoening is in sommige gevallen erfelijk.

    Scoliose veroorzaakt niet altijd klachten, maar het is steeds raadzaam om deze afwijking te laten nakijken. Zowel bij een structurele als een functionele scoliose hebben podologische zolen een meerwaarde door de wervelkolom te stabiliseren en zo mogelijk ook te corrigeren. Het doel van de inlegzolen is steeds om achteruitgang te vermijden en pijnklachten onder controle krijgen.